sábado, 12 de mayo de 2012

EL DICTAT CAMINAT

Dictat caminat

            L’altre dia mentre revisàvem i buscàvem recursos per Internet vam trobar aquesta proposta de dictat. Us deixem l’enllaç per què pugueu veure de què es tracta. 

RECURSOS ---- DICTATS PREPARATS

Dictats preparats

En aquesta pàgina de la Generalitat de Catalunya trobem un recull de dictats preparats classificats segons el nivell. Podem trobar dictats que podem aprofitar per repassar diferents continguts, com per exemple: vocal neutra a/e , accentuació, grafies r / rr...

La metodologia que promou és la següent:

-         Prepareu el dictat: copieu o llegiu el text escrit. Fixeu-vos en les paraules que presenten alguna dificultat ortogràfica i subratlleu o escriviu les que trobeu més difícils. També podeu fer el dictat sense preparació prèvia.
-         Escriviu el dictat: escriviu el dictat mentre sentiu l’audició. Feu les pauses que us calguin. Torneu a escoltar-lo un altra vegada i comproveu que no us hàgiu deixat res. Corregiu-lo amb el text escrit.

¿COM S’HA DE CORREGIR UN DICTAT?

            La correcció és una part fonamental del procés del dictat. De fet el dictat no té sentit si no es corregeix. La correcció no ha d’anar encaminada a comptar el nombre d’errors que té un alumne determinat, sinó que l’objectiu ha de ser que els nens i nenes aprenguin a escriure. Els errors que fa el nen serveixen perquè el mestre puga saber què sap i què no sap encara i per tant reorientar el treball.

            Els errors han de ser analitzats i compresos pels alumnes si tenen edat per fer-ho, en cas de no tindre edat suficient, hem d’assegurar-nos que els nens s’adonen de l’error. Per consolidar la forma correcta d’aquest errors els alumnes poden elaborar un vocabulari en el qual anoten per ordre alfabètic les paraules que han escrit malament.

            En quant a la persona que ha de realitzar la correcció trobem tres modalitats diferents:

-         Correcció per part del professor: aquesta és la modalitat que s’ha d’utilitzar principalment al Primer Cicle de Primària.
-         Correcció a la vista del model en la pissarra.
-         Correcció mútua: els alumnes, de dos en dos, s’intercanvien els dictats per corregir els errors. 

ALTRES TIPUS DE DICTATS


A més del dictat preparat que ja hem comentat en l’anterior entrada, hi ha altres tipus de dictats que en aquesta secció explicarem breument.

Dictat consulta

En aquest tipus de dictat el mestre llegirà el text un cop per assegurar la comprensió. No farà cap tipus de comentari relacionat amb l’ortografia i el text es dictarà sense cap preparació. Un cop dictat els alumnes consultaran els seus dubtes al diccionari. Després es comenten els dubtes i la forma com els han resolt. Qualsevol dictat es pot corregir com a dictat consulta.

Dictat amb magnetòfon

            Pot ser un text enregistrat pel mestre o pels mateixos alumnes. Un dels seus avantatges és que el dictat es pot ajustar la velocitat al ritme dels alumnes.

Dictat de paraules

És útil per reforçar paraules que ja s’han estudiat. Es poden dictar paraules amb una mateixa dificultat ortogràfica.

Dictat d’imatges

          
  Podem elaborar una presentació (powerpoint) i mostrar un recull d’imatges als nens i nenes. Els nens escriuran el nom dels objectes que veuen. Al tractar-se d’un recurs visual els agradarà força. Si no disposem d’una pissarra digital podem mostrar dibuixos o els objectes físics.



Autodictat

            Els alumnes aprendran un text breu. Al cap d’uns dies el reproduiran per escrit.

Dictats de texts produïts pels nens

Els texts que produeixen els nens també poden ser dictats.

EL DICTAT PREPARAT


En aquesta entrada us explicarem, a mode de recepta, quin és el procés que s’ha de seguir per realitzar un bon dictat preparat

-         Es presenta el text que es vol treballar als alumnes.
-         S’escriu el text a la pissarra.
-         Se’n fa una primera lectura.
-         Es comenta l’ortografia de les paraules que tenen dificultats ortogràfiques.
-         Es proposen exercicis al voltant de les paraules dificultoses.
-         Es recorden les normes apreses.
-         Es consulten els fitxers per assegurar-se.
-         Els alumnes copien el text al quadern.
-         L’endemà es procedeix a la lectura del text.
-         La correcció es pot fer individual o col·lectiva.

CARACTERÍSTIQUES D’UN BON DICTAT


¿Quin ha de ser el tema del text?

            No hem d’agafar qualsevol text que tinguem a mà, sinó que hem d’escollir i utilitzar un text que s’haja produït a classe en una situació de comunicació amb els nostres alumnes. La missió del dictat és reforçar l’ortografia dels nens, per això hem d’emprar vocabulari que els nens utilitzen habitualment, i no paraules que no han vist ni sentit mai i que pot ser no utilitzaran en la seva vida.

¿Quina procedència ha de tindre?

            Com s’extrau de la resposta anterior és millor utilitzar un text produït a l’aula que un text d’un llibre de text o de qualsevol altre llibre de lectura que tinguem a mà.

¿Quina ha ser la dificultat del seu vocabulari?

            No és bo realitzar un dictat amb vocabulari inusual per veure si els nens saben aplicar les regles ortogràfiques que s’han estudiar. És recomanable que el vocabulari siga conegut. El nen mai ha d’escriure una paraula

¿Quina mida ha de tenir?

            Nosaltres som partidaris dels dictats curts. Diversos autors pensen que el dictat ha de tindre tantes línies com anys tinguin els nens, però aquesta regla no ens agrada, preferim un dictat curt.

¿Amb quina freqüència hem de fer els dictats?

            El dictat és una eina útil per aprendre ortografia, per la qual cosa pensem que és bo realitzar-ne més d’un per setmana. No hem d’utilitzar el dictat com una activitat per omplir temps morts a l’aula, sinó com una eina útil per aprendre i consolidar l’ortografia dels nens.

¿Ha de comprendre l’alumne el text abans de dictar-lo?

            Sí, no hem de dictar res que l’alumne no comprenga.

¿S’ha de preparar el dictat?

            No hem de realitzar un text sense preparar. El dictat s’ha de realitzar un cop s’han detectat i comentat totes les possibles fonts de l’error.

¿Com s’ha de llegir un dictat?

            La lectura del dictat entrena als nens en la millora de la memòria a curt termini. Per tant, no és convenient llegir paraula per paraula, ja que en aquest cas els nens no realitzen cap esforç. És preferible llegir frases completes. 





EL NOSTRE CONCEPTE DE DICTAT


            El dictat és la metodologia clàssica per a l’aprenentatge de l’ortografia. Avui en dia la major part dels professors l’utilitzen exclusivament com a instrument d’avaluació. El nostre model de dictat va més enllà d’aquest raonament, nosaltres volem un dictat que més que un instrument d’avaluació representi una classe completa d’ortografia. Per això el tipus de dictat que més ens agrada es el dictat preparat, en el qual es dicta el text quan els alumnes ja l’han treballat. No farem el dictat fins que no estiguem segurs que no es produirà pràcticament cap falta.

LA PRIMERA ENTRADA

            En primer lloc ens agradaria presentar-nos, som Marta, Sara i Joan. Tots tres estudiem magisteri a la Universitat Jaume I de Castelló.

Sempre és complicat escriure les primeres paraules a un bloc, sobre tot quan volem explicar quina és la finalitat de la seva creació, el perquè d’aquest...El bloc forma part d’una tasca acadèmica i el principal objectiu  és desmitificar la mala reputació dels dictats i, sobretot, presentar un bon model que puguin aprofitar els docents.